Selaa blogikirjoituksia

Suomen lakien ja euronormien mukainen peltikaton kiinnitys

Kun haluat suunnittelijana varmistaa, että suunnittelemasi kohteen kiinnitys tehdään C3-hyväksytyllä kateruuvilla, merkitse suunnitelmiisi seuraava lause: Kiinnittämiseen käytettävä Kingi kateruuveja (TRY-118-2012).

Rakennusten suunnittelijoilla ja valvojilla on merkittävä osavastuu siitä, että peltikaton kiinnikkeet ovat määräysten mukaiset ja kelpoiset suunniteltuun käyttöön. Varminta ja helpointa on käyttää sellaisia ruuveja, jotka ovat kyseiseen käyttöön Suomessa virallisesti hyväksyttyjä. (Varmennettu Käyttöseloste TRY – 118 – 2012)

Asentamista koskevassa standardissa SFS-EN 1090-2+A1 ohjeistetaan asennusta seuraavasti:
Kohta 5.6.1.; ”Liittimien, kiinnittimien ja tiivisteellisten aluslaattojen tulee vastata korroosiokestävyydeltään kiinnitettäviä kokoonpanoja.” Tämä tarkoittaa sitä, että  kolmikerrospinnoitettu hiiliteräspelti on kiinnitettävä kolmikerrospinnoitetulla hiiliteräsruuvilla.
Kohta 10.4.; ”Erilaisten metallisten materiaalien, esim. ruostumaton teräs ja alumiini tai rakenneteräs tahatonta kosketusta tulee välttää.” Tämä puolestaan tarkoittaa sitä, että hiiliteräspeltiä ei saa kiinnittää ruostumattomasta teräksestä valmistetulla ruuvilla.

Voimassa olevien rakennusmääräysten perusajatus on, että samassa käyttökohteessa olevat tuotteet omaavat samat elinkaaret, eli kestävät yhtä pitkään samalla kunnossapidolla. Esimerkiksi katolle suunniteltu kolmikerrospinnoitettu kattopelti (esim. SSAB:n Nova tai Ruukin Pural®) pitää asentaa kolmikerrospinnoitetulla kateruuvilla ja molempien tuotteiden tulee olla hyväksytty vähintään C3 -ilmastorasitusluokkaan Suomessa. Monet nykyisistä käytössä olevista kateruuveista ovat yksikerrospinnoitettuja ja täyttävät vain C1 -ilmastorasitusluokan, toisin kuin KINGI® kateruuvi.

Rakennusmääräyksiä ja standardiohjeita täyttämään on nyt kehitetty patentoitu kolmikerrospinnoitettu C3-hyväksytty kateruuvi, kotimainen KINGI® kateruuvi.

Moni asiantuntijakin on ollut siinä luulossa, että markkinoilla olevat ETA-hyväksytyt ja CE-merkityt ruuvit täyttävät edellä mainitut korroosiokestävyysvaatimukset. Tätä väärää käsitystä ovat tukeneet myös useat ruuvitoimittajat. Ja valitettavasti he edelleen toimittavat työmaille ruuveja, jotka eivät anna luvattua korroosiosuojaa. Tukes tutkii parhaillaan ruuvivalmistajien ja maahantuojien harhaanjohtavaa CE-merkkiin perustuvaa markkinointia.

Vastaisuudessa rakennesuunnitelmien ohjeistuksessa on määriteltävä peltien lisäksi myös niiden kiinnittämiseen käytettävät kiinnitystarvikkeet tarkemmin. Valitettavasti C3 ei riitä määritelmäksi, sillä markkinoilla on vielä tuotteita, joissa on virheellisesti C3-tunnukset.

Kun haluat suunnittelijana varmistaa, että suunnittelemasi kohteen kiinnitys tehdään C3-hyväksytyllä kateruuvilla, merkitse suunnitelmiisi seuraava lause: Kiinnittämiseen käytettävä Kingi kateruuveja (TRY-118-2012).

Lue lisää:

RT-kortti

HAMK Kateruuvitesti

HAMK C4-lausunto

Varmennettu käyttöseloste

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *