Korroosiokestävyys

korroosio-iso

Jos ostat takin, jonka olet ajatellut kestävän seuraavat viisi vuotta, mutta vetoketju hajoaa parin kuukauden päästä, taidat pettyä. Kovasti.

Näin voi käydä rakentamisessakin. Kestävän rakentamisen salaisuus on siinä, että rakenteen kaikki osat jaksavat taistella yhtä pitkään ikääntymistä vastaan. Vaikka kuvittelisi, että kaikki kateruuvit taistelevat yhtä pitkään ruostetta vastaan kuin kattopelti, näin ei kuitenkaan ole.

Määräysten mukaan kateruuvin tulee soveltua kiinnitettävälle materiaalille (SFS-EN 1993-1-3 + AC) ja kateruuvilla ja kattopellillä tulee olla samanlainen korroosiokestävyys (SFS-EN 1090-2+A1). Teräskatteet tehdään sinkitystä, pohja- ja pintamaalipinnoitetusta teräksestä, joten myös kateruuvin tulee olla sinkittyä, pohja- ja pintamaalattua terästä. Markkinoilla olevissa kateruuveissa on kuitenkin yleensä vain yksi maalikerros eli pintamaali. Lue lisää kateruuvien pinnoitepaksuudesta.

Määräysten mukaan teräsrakenteiden kiinnityksessä tulee välttää ruostumattoman teräksen käyttöä rakenneteräksen kanssa, sillä se voi muodostaa korroosioparin, jolloin peltikate syöpyy. Lue lisää.

Mistä tietää, millaisessa ilmastorasituksessa kateruuvi kestää ?

Lue varmennetusta käyttöselosteesta