Kelpoisuus käyttötarkoitukseen

Soveltuvuus käyttötarkoitukseen

Joskus on hyvä olla innovatiivinen. Käsisahasta saa vaikka soittopelin ja mehukanisterista äyskärin, mutta kun haluat rakentaa hyvin ja kestävästi, kannattaa käyttää sellaisia tuotteita, jotka on tarkoitettu juuri kyseiseen tarkoitukseen. Esimerkiksi kipsilevyruuvilla ei kannata kiinnittää teräskatetta.

Tuotehyväksyntälain, rakennustuoteasetuksen ja ympäristöministeriön linjausten mukaan rakentaja vastaa siitä, että kaikki käytetyt rakennustuotteet ovat kelpoisia käyttötarkoitukseensa. Rakennustuotteiden tulee siis soveltua siihen käyttötarkoitukseen, mihin niitä myydään, myös korroosiokestävyydeltään ja huollettavuudeltaan. Mutta mistä sen tietää, soveltuvatko ne oikeasti? Rakennustuotteen kelpoisuuden voi osoittaa kolmella tavalla: tyyppihyväksynnällä, varmennustodistuksella tai valmistuksen laadunvalvonnalla.

Kun valitset rakennustuotteita, kannattaa siis olla tarkkana. Markkinoilta löytyy esimerkiksi kateruuvina myytäviä ruuveja, joiden tuotehyväksyntä perustuu kipsilevyruuvin standardiin. Joissain tilanteissa CE-merkki saattaakin johtaa harhaan.

Lisätietoja rakennustuotteiden tuotehyväksynnästä löydät lainsäädännöstä:

Laki eräiden rakennustuotteiden tuotehyväksynnästä.

Ympäristöministeriön asetus eräiden rakennustuotteiden tuotehyväksynnästä. 

Kuinka pitkään kateruuvin tulee kestää?

Lue kateruuvin käyttöiästä