Selaa blogikirjoituksia

Käy katolla – tarkista nämä 6 kohtaa

Vesikaton kunto tulee tarkistaa vähintään kerran vuodessa

Vesikaton kunto tulee tarkistaa vähintään kerran vuodessa. Katon yläpinnan kunnon tarkistus on suhteellisen helppo toimenpide, jonka voit tehdä itse. Jos katolle kiipeäminen hirvittää, pyydä apua tuttavapiiristäsi tai selvitä, tekevätkö alueesi kattohuoltofirmat kattotarkistuksia.

Kun menet katolle, varmista, että turvallisuus on kunnossa. Jos katollasi ei ole kunnollisia lapetikkaita, käytä ehdottomasti turvavaljaita. Turvavaljaiden käyttö ei ole muutenkaan huono idea! Laita jalkaasi kengät, joissa on puhtaat (ei kiviä eikä hiekkaa) ja pitävät kengänpohjat. Älä mene katolle, jos se on vähänkin kostea.

Jos et aio saman tien huoltaa kattoa, ota mukaan merkintätussi ja merkkaa huollettavat kohdat. Tarkista katto systemaattisesti kertakävelyllä. Ehdit huomata kaikki huoltokohteet, kun muistat keskittyä – älä kiirehdi äläkä vilkuile naapurin uutta autoa tai pihaistutuksia. Tässä sinulle lyhyt kooste tarkistettavista asioista.

Tarkistuskohdat katolla

 1. Kattoturvan kiinnitykset. Lumi ja jää voivat rasittaa erityisesti tikkaita ja lumiesteitä.
 2. Puhdista ja paikkamaalaa maalipinnoitteen naarmut ja kolhut. Sopivaa paikkamaalia saa vaikkapa rautakaupasta. Jos maalipinnoite on irronnut laajemmin, pyydä neutraali ja osaava ammattilainen arvioimaan, voiko katon huoltaa vai kannattaako se vaihtaa. Ammattilainen osaa arvioida remonttikokonaisuuden rakenteiden korjaustarpeineen ja laskea sinulle eri vaihtoehtoja.
 3. Läpiviennit. Tarkista läpivientien tiiveys, erityisesti silikonien osalta.
 4. Vaihda kohonneet ja ruostuneet kateruuvit ja -naulat. Vaihda ruuvi ja naula myös, jos siitä puuttuu tiiviste tai tiiviste on rikkoutunut, lytyssä tai kovettunut eikä pidä enää vettä. Jos ruoteisiin valunut vesi on pehmentänyt ruoteen, paikkaa katossa oleva reikä ja kiinnitä kate uudella ruuvilla. Kateruuvi asennetaan eri kohtaan ruodetta, kateprofiilin pohjaan.
 5. Katon puhtaus. Jos katto on pahasti likaantunut (yleensä piipun ympärystä harjalta räystäälle on pahin alue) tai kerännyt kasvustoa (yleensä pohjoisen puoli ja puiden läheisyydessä), mieti puhdistusta. Kiillottoman maalipinnoitteen puhdistuksen vaikutus on lyhytaikaisempi kuin kiiltävän. Puhdistus lisää kuitenkin aina pinnoitteen elinkaarta. Kun läträät katolla veden kanssa, ole erityisen huolellinen turvallisuuden kanssa ja pysy itse aina kuivalla pinnalla. Käytä turvavaljaita ja –köyttä.
 6. Sadevesijärjestelmät. Sadevesirännien ja syöksytorvien puhdistustarve riippuu pinnoitemateriaalista, asennuksesta ja ympärillä olevasta puustosta. Matalassa talossa rännit tarkistetaan yleensä tikkailta maasta käsin, mutta korkeammassa talossa rännit tarkistetaan (ja putsataan) katolta HYVIN KIINNITETYN TURVAKÖYDEN KANSSA.

Kun katolla on kaikki kunnossa, voit olla huoleti syksyn ja talven sateilla ja myrskyilläkin.

Jorma Kinnunen

Onko kattosi korjauksen tarpeessa?

Lue Kattoremontin Ostajan Opas

Kommentit

 1. Tämäpä oli hyvä lista katon tarkistuksesta. Minäpä kysäisen isältä, milloin hän on muistanut tarkistaa kattoturvatuotteet ja olisiko aika jo uusia ne. Sen muistan, että isäni rännit puhdistettiin aika vasta ja jotain puhetta oli palotikkaiden uusimisesta.

  1. Hei, kiitos kommentistanne. Jos kattoturvatuotteiden uusimiseen tulee tarvetta, niin meiltä löytyy nykyisin maalattu ja korroosiokestävä Kingi kattoturvaruuvi, jolla samat takuut kuin muillakin ruuveillamme. Siten saatte myös laadukkaat ja pitkän elinkaaren kiinnityksen pitkäikäisille kattoturvatuotteille. Tässä linkki verkkokauppaan:
   https://kauppa.kingi.fi/category/5/kattoturvaruuvit

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *