Selaa blogikirjoituksia

4 tekoa takaavat 25 vuoden huoltovälin

os katto on oikein suunniteltu ja toteutettu, se kestää ilman huoltoja seuraavat 25 vuotta

Kun remontoit tai rakennat uutta, varmista, että saat kunnon katon. Jos katto on oikein suunniteltu ja toteutettu, se kestää ilman huoltoja seuraavat 25 vuotta. Tee nämä 4 asiaa, jotta kattosi kestää.

1. Älä kikkaile suunnittelussa

Suunnittelijan ei kannata hirveästi kikkailla katon kanssa, vaan sen tulisi olla mahdollisimman ehjä ja konstailematon kokonaisuus. Veden, lumen ja mahdollisen jään tulisi päästä pelkän painovoiman vaikutuksella turvallisesti maahan. Tämä periaatteellinen ohje koskee kaikkia katemateriaaleja, ei vain peltiä. Jos suunnittelijan puumerkki pitää saada johonkin, niin kattoon se on osattava tehdä rakennusfysiikkaa ja luonnonlakeja kunnioittaen. Potentiaalisia ongelmia ei kannata tehdä tahallaan.

2. Valitse normaalikiiltoinen kattopelti

Hyvälaatuinen ja normaalikiiltoinen maalipinnoitettu kattopelti tarvitsee vähän huoltoa, vaikka valmistajien ohjeissa onkin usein aikamoiset litaniat huoltovaatimuksia. Ne on kirjoitettu yleensä takuuehtojen vuoksi.

Lumi ja vesi pesevät normaalikiiltoista peltikattoa ilmaiseksi eikä erillisiä puhdistustoimia juurikaan tarvita. Käytössä olevan savupiipun lähistö piipusta räystäälle kannattaa joskus pestä, jos polttelee uunissa roskia. Ja tietysti kattoa kannattaa pestä muutenkin, jos esimerkiksi puista kertyy katolle jätöksiä tai lumiesteet estävät katon puhdistumisen putoavan lumen avulla.

Jos peltikaton maalipinta on ns. normaalikiiltoinen (kiilto 30-50), tiili- ja huopakatoille tyypilliset jäkälä- ja sammalviljelmät ovat melko harvinaisia. Himmeät tai mattapintaiset kattopellit lähentelevät betonitiilen käyttäytymistä.

Maalipinnan himmeys (mattapintainen, täyshimmeä) kertoo siitä, että pinta on mikrokarhea, jolloin epäpuhtauksien on helppo tarttua siihen kiinni. Mattapintaista kattopeltiä eivät vesi, lumi tai edes ihminen saa välttämättä pestyä puhtaaksi.

3. Käytä määräystenmukaista kateruuvia

Markkinoilla on paljon eri toimittajien valmistamia, maalattuja kateruuveja, joiden elinkaari ei ole yhtä pitkä kuin kattopelillä. Ongelmana ei ole niinkään ruuvin kierteinen runko-osa, jossa riittää 12 mikronin sähkösinkitys, jos katto ei vuoda ja on asianmukaisesti tuulettuva.

Nykyisin käytössä olevien ruuvien ongelmana on puutteellinen kantaosan pinnoitus, joka ei vastaa kiinnitettävän pellin pinnoitusta. Huonosti pinnoitettujen, säiden armoilla olevien ruuvien kannat ruostuvat ennen aikojaan ja ruuvit on vaihdettava paljon ennen kuin pelti tarvitsee huoltoa. Siksi ne eivät täytä rakennustuotemääräyksiä eivätkä ole hyväksyttyjä, vaikka osa valmistajista toisin väittääkin.

Ruostumattoman ruuvin käyttöä ei voi suositella muilla katoilla kuin ruostumattomasta teräksestä tehdyllä katolla ja niitä on vähän. Ruostumattomien ruuvien aiheuttamista ongelmista voit lukea lisää aiemmin kirjoittamastani blogista.

Kun käytät rakennusmääräysten mukaisia ruuveja, voit olla huoleti yhden sukupolven ajan.

4. Korjausmaalaa naarmut heti

Hyvälaatuinen pelti ei ruostu, jos maalipintaa ei ole naarmutettu sinkkiin saakka. Ehjä, hyvälaatuinen polyuretaanipohjainen maalipinta kestää ilman huoltomaalausta sukupolven, joksi lasketaan yleisesti 25 vuotta. Mitä paksumpi ja käsittelykestävämpi maalipinnoite on, sitä paremmin se kestää niin aikaa kuin käsittelyäkin. Mitä paksumpi pinnoite ilmastolla on kulutettavana, sitä kauemmin pinnoite kestää. Varsin loogista. Tämä tietenkin olettaen, että pinnoitteeseen ei liity mitään PVC Plastisolin kaltaista äkkikuolemaa, josta kerroin lyhyesti edellisessä blogissa.

Pelti ei myöskään ruostu naarmuista, jos naarmut korjausmaalataan kunnolla heti naarmun synnyttyä, ennen kuin ne likaantuvat. Koska naarmut syntyvät todennäköisemmin asennuksen aikana, kannattaa satsata asennuksen jälkeiseen tarkastukseen ja korjausmaalaukseen.

Naarmutarkastusta ja -paikkamaalausta kannattaa tehdä muutaman vuoden välein, jos katolla kuljetaan esimerkiksi lumia pudottelemassa. Lumen pudottelijat ovat vaarallista porukkaa katon kestävyydelle, ja valitettavan usein myös itselleen.

Korjausmaalausta helpottaa, jos mahdollinen naarmu on helposti näkyvä. Siksi fiksuimmat pellintoimittajat käyttävät yhä melko kirkkaankeltaista, helposti näkyvää pohjamaalia. Väri tosin tulee ilmaiseksi, jos käyttää markkinoiden parasta korroosionjarrutteluainetta, strontiumkromaattia. Jotkut pellin toimittajat ovat siirtyneet huonommin erottuviin harmaisiin pohjamaaleihin, jotta asiakkaille syntyisi kuva naarmutusta kestävästä tuotteesta. Se on aika falskia peliä, mutta lisäähän se pellin menekkiä nopeamman ruostumisen vuoksi.

Katon kestävyys sanellaan siis pitkälti suunnittelu- ja asennusvaiheessa. Jos katto suunnitellaan toimivaksi eikä kubistisen arkkitehtuurin ihmeeksi, valitaan hyvä kattopelti ja määräystenmukaiset kateruuvit ja teetetään asennus osaavilla asentajilla, on katon alla huoletonta asustella.

Jorma Kinnunen

Suunnitteletko kattoremonttia?

Lue Kattoremontin Ostajan Opas

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *