Bloggaaja esittäytyy

Jorma Kinnunen

Olen Jorma Kinnunen, materiaalitekniikan DI Oulun yliopistosta. Kiinnostus korroosio- ja pinnoitetutkimukseen ja sopiva kriittisyys T&K-työhön syntyi jo opiskeluaikana alan parhaiden asiantuntijoiden innoittamana. Lähes koko työurani olen keskittynyt teräsohutlevyrakenteiden pitkäaikaiskestävyyden parantamiseen, jossa korroosion jarruttelulla on ollut erittäin merkittävä rooli. Pellin, pinnoitteiden ja korroosion ympärillä olen työskennellyt kolmisenkymmentä vuotta, mistä ajasta suurimman osan Rautaruukilla Raahessa ja Hämeenlinnassa. Nyt hyödynnän kokemustani Kingi Oy:ssä.

Minua harmittaa suunnattomasti rakentamisen lyhytnäköisyys. Monet ammattilaiset katsovat – tai joutuvat katsomaan – rakentamista vain toisella silmällä tai molemmat silmät kiinni, mikä synnyttää muun muassa nykyiset kosteusongelmat. Rakentamista ohjaa liikaa voiton maksimointi lyhyellä aikajänteellä. Tulevat remontit, korjaukset ja kustannukset ovat jonkun muun murhe ja ongelma. Iso osa kansallisesta varallisuudestamme on rakennuksissa. Jos rakennukset eivät kestä, mitäs meillä on varallisuuskassissa?

Mielestäni rakennukset pitää rakentaa kestämään sukupolvelta toiselle. Parempaan rakentamiseen tarvitaan kaikkien alan ihmisten työpanosta. Kun rakennukset suunnitellaan pitkäikäisiksi, käytetään oikeita materiaaleja ja varataan rakentamiseen riittävästi aikaa ja osaamista, syntyy terveitä ja pitkäikäisiä rakennuksia.

Rakentamisessa käytettävien materiaalien ja tuotteiden on aina oltava määräystenmukaisia. T&K –työssä on ollut pakko tutustua vallitseviin lakeihin, määräyksiin ja alan standardeihin. Kokonaisuuden hallintaa ovat viime aikoina vaikeuttaneet EU:n ja ympäristöministeriön nopeaan tahtiin tuomat uudet määräykset, vaikka ne avuksi onkin tarkoitettu ja varmaankin joskus sellaiseksi kääntyvät. Työni puolesta seuraan rakentamista ja sitä sääteleviä määräyksiä, joten jaan kokemuksiani ja alan uusinta tietoa tässä blogissa. Toivon, että kirjoitukseni synnyttävät ajatuksia, keskustelua ja toimintaa. Tehdään yhdessä kestäviä rakennuksia, joista tulevat sukupolvetkin voivat olla ylpeitä!