Käyttöikä

kayttoika-iso

Meillä on oletuksemme siitä, kuinka kauan asioiden tulisi kestää. Toivomme, että rakkaus kestäisi ikuisesti ja ettei astianpesukone koskaan hajoaisi. Monille asioille, kuten rakennuksille, on määritelty viitteelliset käyttöiät alan standardeissa (SFS-EN 1990+A1+AC). Esimerkiksi asuinrakennusten tulisi kestää 50 vuotta ja peltikaton kiinnityksen tulee kestää yhtä pitkään kuin rakennuksen.

 

Viitteellinen suunniteltu käyttöikä

15–30 Maatalous- ja vastaavat rakennukset
50 Asuinrakennukset ja muut tavanomaiset rakenteet
100 Monumentaaliset rakennukset ja muut maa- ja vesirakennuskohteet

 

Parhaat nykyaikaiset teräskatteet kestävät ilman huoltoa jopa 20–30 vuotta, jos asennuksen aikana syntyneet naarmut korjausmaalataan heti asennuksen jälkeen. Peltikatto on myös helppo huoltomaalata, jolloin vaadittu 50 vuotta täyttyy helposti. Useammalla huollolla peltikaton saa kestämään jopa 100 vuotta. Tämä vaatii jo kateruuvilta ja muilta tarvikkeilta yhtä hyvää kestävyyttä kuin kattopelliltä.

Kun puhutaan teräksestä valmistetuista rakennusmateriaaleista, suurin uhka niiden kestävyydelle on korroosio eli syöpyminen. Korroosio mielletään yleensä ruostumiseksi, jonka voi nähdä omin silmin. Korroosio voi myös aiheuttaa fysikaalisissa tai mekaanisissa ominaisuuksissa sellaisia muutoksia, joita ei voi paljain silmin havaita, kuten metallin sitkeyden heikkenemistä.

Miten ilmasto uhkaa kateruuvin kestävyyttä?

Lue ilmastorasituksesta